Wednesday, February 02, 2011

Maahad An Nuriah di persada ilmu.....Maahad An Nuriah Ad Diniah yang dahulunya dikenali sebagai Madrasah An Nuriah Ad Diniah atau lebih dikenali oleh penduduk setempat sebagai Madrasah Lebai Hj Wahid telah ditubuhkan pada tanggal 12 Ogos 1940 bersamaan 8 Rejab 1358 H iaitu kira-kira 17 tahun sebelum kemerdekaan negara kita. Nama Maahad ini diambil sempena nama Nuruddin, seorang hartawan berbangsa India Muslim yang telah menginfaqkan wang sejumlah RM 20,000.00 bagi membiayai pembinaan bangunan baru untuk para pelajar. Maahad ini telah diasaskan oleh Almarhum Tuan Guru Hj Abdul Wahid b Othman dengan niat untuk membantu anak-anak yatim dan miskin untuk mendapatkan pendidikan agama yang secukupnya.

Atas inisiatif inilah beliau mendirikan sebuah sekolah pondok di atas tanah wakaf seluas 1 ekar di Kampung Paya Rumput (Paya Rumput Jaya). Pembinaan Maahad ini turut disokong oleh penduduk setempat yang turut bergotong royong mendirikan pondok berkenaan. Dengan itu, tertegaklah sebuah asrama puteri dan 8 buah pondok bagi pelajar putera.

Pada tahun 1960, Maahad An Nuriah telah dipindahkan ke Kampung Sungai Udang. Walau bagaimanapun, perpindahan ini hanya melibatkan pelajar putera sahaja. Selepas berpindah, sebuah lagi bangunan 1 tingkat dan beberapa buah pondok dibina di Kampung Sungai Udang untuk para pelajar putera.

Pada tahun 1962, suatu kebakaran telah berlaku. Kejadian malang itu telah memusnahkan 5 buah asrama kediaman pelajar puteri di Kampung Paya Rumput. Walau bagaimanapun, kejadian tersebut tidak melibatkan sebarang kemalangan jiwa.

Tanggal Oktober 1990 adalah tahun yang menyayat hati bagi warga An Nuriah khususnya dan seluruh ummat Islam amnya apabila perginya Tuan Guru Hj Abdul Wahid b Othman (80 tahun), seorang ulama’ yang juga seorang pelopor Darul Aitam dan pengasas Maahad ini.

Seterusnya pada tahun 1992, anakanda Tuan Guru Hj Abdul Wahid b Othman, Tuan Guru Hj Jaliluddin b Hj Abdul Wahid yang telah memulakan khidmatnya di sini pada tahun 1970 lagi sekembali daripada Timur Tengah membuat perubahan dan pembaharuan. Beliau bersama-sama Ahli Lembaga Pengurusan Madrasah An Nuriah Ad Diniah (LEPMAR) telah menggabungkan pengajian agama (syariah), pondok dan sukatan pelajaran kebangsaan KBSM untuk Maahad, KBSR untuk Sekolah Rendah Islam (SRI) bagi menjadikan An Nuriah sebagai sebuah institusi pengajian yang ulung sejajar dengan perkembangan semasa sehinggalah ke hari ini.

Selama ini, segala keperluan bagi perkembangan dan perjalanan Maahad dan SRI ini banyak dibantu oleh sumbangan orang ramai, sama ada dari segi kewangan, makanan bahkan bahan binaan dan juga moral.Alhamdulillah, An Nuriah yang ada pada hari ini telah melahirkan ramai graduan baik daripada dalam mahupun luar negara. Bagi memenuhi keperluan semasa, pihak pengurusan yang ada sentiasa cuba berada sezaman dengan tuntutan keilmuan para pelajar di samping penekanan terhadap cara hidup Islam yang syumul.

Walaupun tanpa bantuan wang ringgit daripada pihak pemerintah, Maahad ini telah berusaha sedaya upaya menyediakan prasarana seoptima kepada para pelajar seperti makmal pertukangan, makmal Sains, makmal komputer, asrama, perpustakaan, skim pinjaman buku teks dan lain-lain prasarana bagi mewujudkan suasana yang kondusif di sini.

Di bawah kepimpinan Pengerusi LEPMAR sekarang Tuan Hj Hassan b Hj Mohd Dahan dan Mudir Tuan Hj Salleh b Yusof, An Nuriah akan terus mengorak langkah mendidik jiwa-jiwa para penuntutnya dan menagih ketulusan dan keikhlasan para pendidiknya menabur ilmu walaupun dengan hanya sekelumit habuan dunia.

Sebagai meneruskan usaha murni ini pihak Lembaga Pengurusan Madrasah An Nuriah Ad Diniah (LEPMAR) dengan rasa rendah diri mempersilakan para dermawan untuk bersama menghulurkan apa jua sumbangan terutama dalam berbentuk kewangan. Sumbangan boleh disalurkan samada datang ke Maahad atau melalui akaun Lembaga Pengurusan Madrasah AnNuriah AdDiniah : BIMB 04024010017039 atau BSN 0410029879117234.

Untuk keterangan lanjut boleh hubungi Maahad An-Nuriah Ad-Diniah, Km.17, Jalan Hj.Abdul Wahid, Sungai Udang 76300 Melaka, tel/fax 06-3519807(pejabat) atau 0199753370 (U_Mohd Noor)

20 comments:

aMeL said...
This comment has been removed by the author.
aMeL said...

Assalamualaikum Abi..

Saya "copy & paste" entri ni ke blog saya ye:

http://amel036yippee.wordpress.com

maya said...

apakah syarat2 kemasukanbelajar disini...
saya ada mempunyai anak perempuan berumur 15 tahun dan saya teringin utk menghantar ia belajar disini boleh ke?

ABi said...

Hubungi pihak sekolah 063519807/0199753370/0193353370 insyaAllah kami pertimbangkan.

Ina said...

Assalammualaikum En Abi

Saya ingin bertanya perihal Maahad An Nuriah, adakah Maahad ini mempunyai insuran utk pelajar2 yang tinggal di asrama? Adakah Maahad ini telah didaftarkan? Saya bertanyakan soalan2 tadi kerana takut kejadian tidak diingini berlaku & Maahad ini tidak mendapat pembelaan dari pihak berkuasa.

Soalan yg lain :

Adakah mata pelajaran seperti BM, BI, Matematik, Sains serta subjek lain terdapat dalam sukatan pembelajaran di Maahad ini?

Saya berharap En Abi dpt memberi penjelasan.

Sekian , terima kasih.

Wassalam

ABi said...

Maahad An Nuriah berdaftar di bawah Lembaga Pengurusan Madrasah An Nuria ad Diniah...urusan berdaftar di bawah Jabatan Pelajaran Negeri telah lama dibuat..subjek KBSM sepenuhnya diajar dan mengambil PMR dan SPM aliran agama...ada insuran utk pelajar

Anonymous said...

السلام عليكم

Abi, saya berumur 17 tahun dan baru tamat ujian SPM saya. Saya bercadang ingin masuk ke Maahad Nuriah Diniyah ini keranaa saya juga dari Melaka daerah Alor Gajah. Bagaimana dengan (1) pertimbangan mengenai umur saya, (2) syarat-syarat kemasukan ?

Terima kasih, harap dapat reply secepat mungkin.

جزاك الله

Abdul Rauf said...

Assalamu'alaikum.
Saya graduan syariah yg msih blm bekerja.adakah ada kekosongan jwtn guru di sekolah tuan?

ABi said...

Maaf..lambat reply..dah penuh sekarang...tentang kemasukan sila hubungi saya 0193353370

alabdu alfalastini said...

assalamualaikum...boleh saya tahu syarat minimum utk masuk tingkatan 1

alabdu alfalastini said...

assalamualaikum...boleh saya tahu syarat minimum utk masuk tingkatan 1

ABi said...

Untuk kemasukan tingkatan satu sila datang ke maahad untuk ujian kelayakan sahaja

Aku Hamba Yang Lemah said...

Assalamualaikum,saya merupakan plajar smks slah satu skolah di daerah jasin..
Saya bukan dri skolah yg brlatarkan skolah agama..

Alhamdulillah,saya bru habis ujian PT3.
Boleh saya tahu,syarat kemasukan ke maahad ini?

ABi said...

Wsalam...sila call ke no pejabat 063519807

Black BeatKraken said...

Untuk kemasukan form3 leh x abi??

ABi said...

boleh... klu ada bckground sekolah agama

Unknown said...

Sy syafiq.. sy telah berkahwin dengan cucu kdua pengasas sekolah an nuriah..hihi..

Syafiq Azahar said...

Sy syafiq.. sy telah berkahwin dengan cucu kdua pengasas sekolah an nuriah..hihi..

sidek othman said...

di sini ade tahfiz ke ?

ABi said...

ada...